Уеб сайт за ресторанти и кафета

Защо е добре да го имаш и кои са добрите практики при създаването му

 

Когато мислиш за ползите от един бизнес уеб сайт, може би веднага се сещаш за електронна търговия и онлайн пазаруване. Може би се чудиш, как бизнесите в областта на услугите могат чрез обикновен уебсайт да се представят като опитни експерти в областта си. Ако имаш ресторант или кафене, вероятно не виждаш важността на това да имаш уебсайт и това ти изглежда като ненужен разход. Всъщност има редица причини, поради които уебсайтът е важен за ресторантьорския бизнес.

Реклама на менюто ви

Обикновено, когато клиент разглежда онлайн за ресторанти, той или тя на първо място ще прегледа менюто ви, за да разбере, дали цените ви са достъпни за неговия джоб и дали вашето меню съвпада с, може би, някои специални изисквания на клиента. Някои клиенти може да имат определени ограничения относно приеманата от тях храна, други да търсят традиционни ястия, трети пък може да искат нещо по-изтънчено. Във всички случаи обаче, менюто ви трябва да е онлайн!

Показване на обстановката

В допълнение, сайтът на ресторантът/кафето ви може да покаже обстановката. Някои хора излизат, за да ядат навън, просто защото не искат да приготвят нещо в къщи, но други определено търсят по-различното изживяване. Те, може би, търсят местенце, където има меки диванчета под открито небе, или ресторант на последния етаж на висока сграда. Вашият уебсайт може да „побере“ много снимки и детайлно описание на вашите услуги. Освен това е възможно да бъде озвучен с музиката, която обикновено се слуша във вашето заведение.

Взимайки предвид спецификата на вашия бизнес, ние се ръководим от следните принципи при изработка на сайт за ресторанти или кафета

  1. Целевата ви аудитория

В самото начало заедно със собствениците на заведението изясняваме потенциалните клиенти. Ако има, например, университет наблизо, то значи, че студентите ще ви бъдат чести посетители. Ако пък има бизнес център наблизо, то тогава е логично да се очаква бизнес ориентирани посетители да бъдат ваши клиенти. Обкръжаващата среда определя типа посетители, тяхната възрастова група и техните вероятни предпочитания.

След като е определена целевата аудитория, можем да започнем процеса по създаване на уеб сайта. Ако ще бъде тип студентско кафе, изчистен и ярък дизайн ще е перфектният избор. Но ако се опитвате да привлечете по-сериозна аудитория, като мениджърски състав и офис служители, то тогава е добре да се заложи на елегантен и професионален стил.

  1. Лесен за ориентация

Всеки добър сайт за ресторант трябва да включва определени задължителни страници, като „Начална страница“, „Меню“, „За нас“ и „Контакти“. Също може да се добави страница с клиентски отзиви, за да покажете какво хората казват за вас. Може да се добавят всякакви други функционалности като чат, блог, новини, рецепти и т.н., но основното изискване към дизайна е ДА Е ЛЕСЕН за навигация. Ако клиентът не успее с три клика да стигне до нужната му информация, то той губи интерес.

  1. Изборът на цветен акцент

Може би сте забелязали, че цветовата палитра на повечето ресторантски сайтове се върти около четири основни цвята: кафяв, бял, червен и черен. Разбира се, в наши дни, можете да видите целия спектър на дъгата в сайтовете за ресторанти и кафета, но тези четири цвята са избрани с определена цел.

Кафявият цвят символизира надеждност, стабилност и придържане към традицията.

уебсайт за ресторант кафяво

Бялото дава усещане за свежест, чистота и свобода

6-solegiallo-restaurant-website

Черното се асоциира с мистериозното и със силата на сътворението. Още повече снимките на храна изглеждат страхотно на черен фон.

уеб сайт за ресторант черно

Червеният цвят най-често се използва за заведения за бързо хранене, тъй като е символ  на страст и тайни желания. Винаги се опитвайте да вземете предвид факта, че цветът влияе на настроението на потребителя.

уеб сайт за ресторант червено

  1. Лесна за използване контактна форма

Вашият сайт задължително трябва да има контактна форма или форма за отзиви. Не е достатъчно просто да си сложите мейла и телефона на сайта. Контактната форма позволява да ѝ се добавят полета, които да ви помогнат да разберете кой и за какво иска да се свърже с вас.

уеб сайт за ресторант контакт

Също така поставянето на карта с отбелязано вашето местоположение, ще елиминира въпросите от типа „Къде точно се намирате?“

  1. Бъдете социални

Вече има изобилие от социални мрежи, които да използвате за споделяне на информацията с потенциалните си клиенти. Позволете на посетителите си да следят новините при вас, бъдете отворени за комуникация и не на последно място – бъдете приятелски настроени, за да ви отвърнат със същото.

  1. Висококачествени снимки

В уеб пространството постоянно се „борим“ за внимание и уеб сайтът обикновено е на предни позиции, опитващ се да накара хората да кликнат на него и да разберат повече. Затова на първо място той трябва да е атрактивен! Големи снимки за фон са идеален избор за дизайн на уебсайт за ресторант.

уеб сайт за ресторант

Също така могат да се добавят няколко висококачествени снимки към страницата с менюто,за да демонстрирате как изглеждат ястията ви. Направете снимките „вкусни“, така че да възбуждат апетита на клиентите.

  1. „Убийствена“ страница „за нас“

Вашият уеб сайт е инструмент да изпъкнеш над тълпата и да изпревариш конкуренцията. Страницата „За нас“ трябва да е уникална и да показва вашите предимства. Показва на вашите потенциални клиенти излъчването на персонала ви колко професионален е вашият екип

about_

Бонус съвет: Позициониране на логото

Почти всички уеб сайтове позиционират логото си в горния ляв ъгъл. Но защо?

Според научни изследвания, когато човек отвори един уеб сайт, неговият поглед се движи от ляво на дясно. Хората обикновено и четат по същия начин. Така че най-доброто място да поставиш логото си е в горния ляв ъгъл.

Като допълнения към Вашия сайт могат да се добавят още много и различни функционалности. Вие сами избирате какви да са те!

По-долу Ви показваме варианти за визуален дизайн на сайтове за ресторанти и кафенета. Искаме да уточним, че възможностите ни не се изчерпват с показаното. Можем да направим дизайн уникален за Вас!

 

Нашият екип Ви пожелава успех в бизнеса с ресторанти и кафенета!

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!