Придобити стоки – ИС Заложна къща

Модул „Придобити стоки“ се използва за отчетност на стоките придобити в следствие неизплатени, преминали обявения за изплащане срок договори и навлезли в срок за придобиване на залога.


Фиг. 14 Екран „Придобити стоки“

Екран „придобити стоки“ се състои от:

  1. Лента с бутони – изпълнява основни операции със списъка придобити стоки
  2. Филтър по периоди и клиенти – филтрира стоките според зададени критерии за дата и клиент
  3. Таблица със създадени документи – показва списъка с документите за придобити стоки
  4. Филтър по статус – филтрира стоките по избрания критерий за статус

Фиг. 15 Лента с бутони

Лента с бутони – бутоните са: (1) добавяне – отваря екран добавяне/редакция (описан е по-долу), (2) редакция – отваря екран за редакция, (3) изтриване – изтрива избран документ след оторизация с парола и потвърждение за изтриване, (4) търсене – отваря екран за търсене (фиг. 16), с който се задават стойност и критерии на търсенето, (5) търси следващ – намира следващ запис с подобно съдържание на записа намерен с предходно търсене, (6) печат – отпечатва списъка с придобити стоки в табличен вид.


Фиг. 16 Екран за търсене в „Придобити стоки“

 


Фиг. 17 Филтър по периоди и клиенти

Филтър по периоди и клиенти – с този филтър потребителя може да търси по: (1) начална дата – задава се дата за начало на период, (2) крайна дата – крайна дата на зададения период, (3) клиент – попълва се име на клиента като критерий за филтриране, (4) бутон „Днес“ – попълва начална и крайна дата и обновява списъка в таблицата автоматично; (5) бутон „Вчера„, (6) бутон „Тази седмица“ (7) бутон „Този месец“ – работят по начин аналогичен на този с бутон (4); (8) бутон Обнови – обновява данните в таблицата след ръчна промяна на данни в полетата (1), (2) и (3).


Фиг. 18 Филтър по статус

Филтър по статус – филтрира документите според статус продадени, непродадени или всички. Непродадените стоки са оцветени в розово и според тях се смята наличната сума в стока

Екран добавяне/редакция на придобити стоки


Фиг. 19 Екран добавяне/редакция на придобити стоки

При добавяне на документ за придобиване на стока, с бутон „Избор на договор“ се зибира договор, чиито стоки ще се вписват като придобити и се обявяват за продажба. С бутон „Залогодател“ се показва и скрива информацията за залогодателя. Показва се информацията за придобиване на съответната стока и се потготвя информация за продажбата. Придобитите стоки могат да се добавят и при приключване на неизплатени договори с използване на отметката „Завеждане на залога в придобити стоки“.