поръчков софтуер

Защо поръчковият софтуер е толкова скъп?

Добър въпрос. И такъв, който чуваме постоянно. Ако сте човек, който е търсил оферти за поръчков уебсайт, поръчкови приложения, или някои специфични ERP решения, може и да сте преживели ценови шок веднъж или два пъти (или повече). Така че, защо е това? Защо разработка на софтуер е толкова скъпа? И защо е такова предизвикателство да се намери решение, което струва само няколко хиляди долара? Дали търсите на неподходящите места? Нека да повдигнем завесата към света на на софтуерната разработка, за да направим по-предсказуеми очакванията за разходите.

Разработката на софтуер е ТРУДНА

Спецификата на кодирането, или изграждане на софтуер по поръчка, е сложна по своята същност. Превръщането на скоби и наклонени черти в работен софтуер не е лесно постижение. И ако ти отнеме само няколко години, за да станеш разработчик младшо ниво, то, за да станеш експерт в дадена технологична област, може да отнеме десет или повече години и много хора никога не достигне до това ниво – независимо от това време! Поради сложните нюанси, присъщи на програмирането, имаме достатъчно основания да твърдим, че винаги нещо може и да се обърка. И когато това „объркано нещо“ остава неотбелязано, проектът започва да надхвърля с хиляди долари бюджета, крайният срок се удължава с месеци, и у клиента остава чувството на неудовлетвореност. Много често, фирмите, които са наети да разработват софтуера имат своя справедлив принос за „историите на ужаса“. В повечето случаи, клиентите са получили нещо, което не са имали предвид.

В този дух, управляващият директор на Foundry Group и Boulder startup legend Брад Фелд, споделя история от времето , когато е ръководил своя софтуерна консултантска компания. Мотото на компанията на Фелд е, и това е истина, „Ние смърдим по-малко.“ 🙂

Разбира се, технологиите и технологичните процеси са драстично подобрени от 1992 г. насам. Въпреки това, най-страшните истории за разработването на софтуер са от наши дни. Много от предизвикателствата в текущите проекти за разработка на софтуер остават същите както и в ранните 90‘: справяне с неизвестното, постоянната необходимост да се развиват нови умения, управление на личности и его, и така нататък.

Има конкретни принципи, към които екипите от разработчици се придъжат и обяснението за това е следното:  При разработването на поръчков софтуер, няма как да знаете предварително какви клопки са заложени, докато не стигнете до тях или не попаднете в тях; предизвикателствата в един проект винаги са „спешни случаи“. Ако, например, един дърводелец, който е изработвал десетки шкафове преди, знае къде могат да възникнат трудности, той ще знае, къде точно да внимава и да се справи с предизвикателствата, докато при софтуера, дори и даден разработчик да е изграждал дузини успешни проекти преди ‚ не е задължително да знае къде са „подмолните камъни“ точно в този. Защо? Поради факта, че технологичните и софтуерните компоненти се променят непрекъснато. И тъй като разработката на софтуер включва комплексни системи, които не могат да бъдат разбрани напълно преди започване на работа по проекта, реалността за това, как ще се реши възникнал проблем, ти се стоварва „по спешност“ в процеса на работа.

Получавате това, за което сте платили (Почти)

Това важи за почти всички услуги, но особено е в сила за разработката на софтуер: можете да получите това, което плащате. Ако искате да ограничите изпълнението на вашия проект в точно 40 долара на час за обслужване за определено време, най-вероятно ще бъдете крайно недоволен от резултатите. Все пак, това не означава, че 400 долара на час обслужване непременно ще даде най-добри резултати, или резултатите, от които имате нужда. Примери могат да се дадат и за други сектори на услугите, като консултиране, проектиране и други.

Както в повечето случаи, по-квалифицираният доставчик на определена услуга, има по-висока от цената на услугата. Потребителят, в известен смисъл, плаща за опита на професионалиста. Високото образование и по-големият опит, обикновено се изразяват в по-високо качество на продуктите и по-бързо доставяне. Това с най-голяма сила важи в сферата на разработката на софтуер. Софтуерните компании влагат много средства и усилия, за да придобият добре подготвени кадри.Това, че привличането и задържането на талантливи разработчици отнема енергия и много пари, се дължи на факта, че има по- голямо търсене на разработчиците, отколкото има налични такива .

Икономически интереси играят роля в тенденцията на принизяване на стойността на услугите в областта на софтуерната разработка. Днес има редици предприемачи, които наемат екипи от разработчици в Индия, Русия и Тихия океан, за да могат да предложат проекти по $ 40 на час. Какво е качеството на продукта, предоставен от тези екипи?НЕПРЕДВИДИМО. Разбира се, само защото екипът произлиза от едно от тези места не означава автоматично, че не няма да произведе добър резултат.Но! Ето къде е предизвикателството – управление на екип, намиращ се в другия край на света, който работи в противоположни часови зони, в рамките на една съвсем различна културна парадигма, създава огромни препятствия.Рядко клиентите получават завършен продукт или решение, което им дава това, от което те наистина се нуждаят. Безусловно, ние виждаме, че много от тези изнесени проекти се провалят. Поуката от историята е, да бъдете внимателни, ако вземете решение да тръгнете по евтиния маршрут. Това, което може да ви изглежда като намаляване на разходите в момента, в действителност може да ви струва много, много по-нататък по пътя. Най-добрият сценарий: вие плащате по-малко в пари, но повече във време и енергия за управлението на проекта. Лошият случай: крайният получен резултат не е решението, което ви е необходимо и трябва да започнете проекта от нулата. И двата сценария са ни добре познати.

Какъв е изводът?

И докато рисковете от евтините варианти са ясни, най-добрият избор не е задължително да се плаща за супер скъпи услуги. Големи софтуерни компании с широко популярни марки не е задължително да ти осигурят това, от което се нуждаеш или имаш предвид, въпреки своите $ 300 и $ 400 на час. Тези фирми често достигат критична маса от хора, която трябва да бъде „хранена“, наемайки 50 скъпо платени програмисти и още десетки други, които да движат малките колела на машината. И те се нуждаят от постоянен поток от приходи, за да се запази компанията в състояние на платежоспособност. Дали крайният продукт ще е добър? Вероятно.И дори може да надхвърли очакванията ви.А дали вие като клиент е необходимо да харчите толкова пари, за да получите на правилното решение? Може би. А може би не.

Както може би предполагате, някъде там има така наречената златната среда между евтиното и много скъпото. Има прекрасни екипи от разработчици, които могат да доставят това, което ви трябва за около $ 125-$ 200 на час.Ключът е да се намери група от хора, на които имате доверие, които разбират напълно вашия бизнес, и да разберат вашите уникални цели и как те ще бъдат достигнати чрез новите технологии.Направете някои проучвания, разпитайте из средите, и добре си помислете за това, което ще искате да постигнете с вашия поръчков уебсайт, поръчково приложение, или поръчково ERP решение.

Сега какво?

Намерението ми тук беше да се осигури малко повече вникване в света на разработката на софтуер по поръчка, и защо тя струва толкова. Накратко:

  • Софтуерните разработчици са високо квалифицирани, много ценни и много от тях са трудни за откриване. Това е това, което плащате.
  • Разработка на софтуер е много сложен процес и с много подводни камъни.
  • Бъдете внимателни! Ако решите да тръгнете по евтиния път, бъдете готови на компромиси с качеството
  • Най-голямото име не означава непременно най-добър резултат.
  • Намери екип, на който имате доверие и чувствате, че разбира вашия бизнес.

Успех !

бележка на редактора: Статията е преведена и адаптирана по материали от http://www.builtincolorado.com/. 
Принципите на работа, обаче, са характерни за всички от бранша.