История на логото
Логата са навсякъде. Проучване на пазара, проведено през 2016 г., оценява, че средният човек вижда над 5000 реклами / лога на ден, в сравнение с около 2000 преди 30 години. Логата и марките са голям бизнес, тъй като много компании харчат повече от един милион долара, за да създадат логото, което ще им даде най-силната идентичност на марката. Компаниите искат да бъдат забелязани и запомнени, и тук идва логото.

ИСТОРИЯ НА ЛОГОТО

Историята на логото ни препраща чак в древността към древните египтяни, които използват йероглифи върху домашните животни, за да маркират собствеността си. По подобен начин древните гърци и римляните маркират керамиката си. Така започва историята на логото – като прост начин да обозначите и следите собствеността си.

Ако погледнем логата от края на 19 -ти век, те все още не са много повече от обикновена марка или символ, който да посочи производителя на този конкретен продукт. В началото на 20 -ти век, обаче, вече виждаме въвеждането на цветен печат и раждането на рекламата. И двата елемента помогнаха да се наложи концепцията за логото като идентичност на марката. По това време откриваме и първите лога на търговска марка.

Днес сложният живот налага необходимостта от прости дизайни, които са лесни за запомняне. Сложните лога са просто несъвместими с днешния изключително бърз начин на живот.

Ето и някои от най-старите лога на света

Най-старото лого идва от белгийската пивоварна Stella Artois . То е създадено, когато компанията е открита през 1366 година. Въпреки че логото е претърпяло малки промени, то до голяма степен е останало същото, такова каквото е било в началото. Компанията все още е успешна днес, а Stella Artois се смята за най-популярната белгийска бира в света.

лого стела артоа

Не виждаме друго успешно лого до 1886 г., когато лондонската компания Twinings Tea създава лого, което ще остане непроменено до ден днешен, което ще го превърне в най-старото непоправяно лого в света. Twinings все още е популярна марка чай; компанията сега продава в над 100 страни по света.

лого twinings

Следващата компания в нашия списък е тази, която почти всички ще могат да разпознаят. Levi Strauss & Co . Te създаwat своето лого през 1886 г. Всъщност логото им е било толкова отличително и запомнящо се, че компанията често се нарича „Два коня“. В днешната реклама логото Леви често се използва без двата коня, въпреки че и двете лога се използват взаимозаменяемо. Днес Леви остава популярна марка облекло, въпреки че компанията продава вече много повече от джинси.

лого дънки

Друга компания за бира се подрежда в списъка като четвърто най-старо лого в света. Британската компания за производство на бира Bass създава своето емблематично лого, базирано на червен триъгълник, през 1888 г., малко след „Туингсингс“ и „Леви“. Логото на Бас е била първата британска компания, която получава търговска марка. Въпреки че логото е претърпяло някои малки промени, същността остава непокътната. Бас бирата е част от семейството на Anheuser-Busch-InBev.

Ето и една петролна компания, влизаща в този списък с лога, която много американци биха могли да разпознаят. Shell Oil създава своето известно лого с червената и жълтата черупка през 1904 г. Логото остава практически непроменено досега. Днес Shell все още е една от най-успешните петролни компании в света.

До безкрайността и отвъд нея

В книгата „История на логата и лого дизайна“ от Дан Рединг, изпълнителният директор на рекламата Наоми Клайн е цитиран да казва, че много успешни марки вече са постигнали „трансцедентност от света на нещата“, което за Рединг означава “ идентичността на марката е станала по-ценна от нейното производство на физически стоки.“ С други думи: винаги е ставало въпрос за силата на логото и винаги ще бъде.

Не позволявайте на тази статия да ви плаши, а вместо това да я използвате като мотивация. Създаването на фирмено лого, което съответства на това, което искате фирмената ви идентичност да бъде, е от изключителна важност. Всяко несъответствие между това, което сте вие, и идентичността, която вашите клиенти виждат, може да ви изиграе лоша шега. Логото ви трябва да бъде ясно, изчерпателно и запомнящо се. Онези, които не са, нямат шанс да направят това през цялата тази визуалната бъркотия, която преживяваме всеки ден.

По материали от: https://www.brandroot.com

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!