Червен цвят  Червено

Червеното е цветът на огъня и кръвта, така че се свързва с енергия, война, опасност, сила, сила, решителност, страст, желание и любов.

Червеното е много емоционално интензивен цвят. Подобрява метаболизма на човека, увеличава скоростта на дишане и повишава кръвното налягане. Той има много висока видимост, поради което знаците за спиране, светофарите и пожарната техника обикновено са боядисани в червено. В хералдиката червеното се използва, за да покаже смелост. Това е цвят, който се намира в много национални знамена.

Червеният цвят  кара текстовете и изображенията да изпъкнат. Използвайте го като акцент, за да стимулирате хората да вземат бързи решения; това е идеален цвят за бутоните „Купете сега“ или „Кликнете тук“ на интернет банери и уеб сайтове. В рекламата червеното често се използва за предизвикване на еротични чувства (червени устни, червени нокти, червени светлини, и т.н.). Червеното е широко използвано за обозначаване на опасност (знаци за високо напрежение, светофари). Този цвят също често се свързва с енергия, така че можете да го използвате, когато популяризирате енергийни напитки, игри, коли, предмети, свързани със спорта и висока физическа активност.

Светло червено представлява радост, сексуалност, страст, чувствителност и любов.
Розовото означава романтика, любов и приятелство. Тя обозначава женските качества и пасивността.
Тъмночервеното е свързано с жизненост, воля, ярост, гняв, лидерство, смелост, копнеж, злоба и гняв.
Кафявото предлага стабилност и означава мъжки качества.
Червеникавокафявото е свързана с прибиране на реколтата и есента

 Оранжев цвят  Оранжево

Оранжевото съчетава енергията на червеното и щастието на жълтото. То се свързва с радост, слънце и тропиците. Оранжевото представлява ентусиазъм, очарование, щастие, креативност, решителност, привличане, успех, насърчаване и стимулиране.

За човешкото око, оранжевото е много горещ цвят, така че дава усещане за топлина. Въпреки това оранжевото не е толкова агресивно, колкото червеното. Оранжевото увеличава подаването на кислород към мозъка, създава възбуждащ ефект и стимулира умствената активност. То е силно прието сред младите хора. Като цитрусов цвят, портокалът се свързва със здравословна храна и стимулира апетита. Оранжевото е цветът на есента и реколтата. В хералдиката оранжевото е символ на сила и издръжливост.

Оранжевото има много висока видимост, така че можете да го използвате, за да привлечете внимание и да подчертаете най-важните елементи от вашия дизайн. Оранжевото е много ефективно средство за популяризиране на хранителните продукти и играчките.
Тъмният оранжев цвят може да означава измама и недоверие.
Червеното оранжево отговаря на желанието, сексуалната страст, удоволствието, господството, агресията и жаждата за действие.
Златото възбужда усещането за престиж. Значението на златото е осветление, мъдрост и богатство. Златото често символизира високо качество.

Жълт цвят  Жълто

Жълтият е цветът на слънцето. Това е свързано с радост, щастие, интелект и енергия.

Жълтото създава ефект на затопляне, предизвиква веселие, стимулира умствената активност и генерира мускулна енергия. Жълтото често се свързва с храната. Ярко, чисто жълто е поглъщател на вниманието, което е причината, поради която таксиметровите бои са боядисани с този цвят. Когато се употребява прекомерно, жълтото може да има смущаващ ефект; Известное също, че бебетата плачат повече в жълти стаи. Жълтото се вижда преди други цветове, когато е поставено срещу черно; тази комбинация често се използва за издаване на предупреждение. В хералдиката жълтото показва чест и лоялност. По-късно значението на жълто е свързано с страхливост.

Използвайте жълто, за да привлечете приятни, весели чувства. Можете да изберете жълто, за да популяризирате детски продукти и предмети, свързани с отдих. Жълтото е много ефективно за привличане на вниманието, затова го използвайте, за да подчертаете най-важните елементи от вашия дизайн. Мъжете обикновено възприемат жълто като много лек, „детски“ цвят, така че не се препоръчва да се използва жълто, когато се продават престижни, скъпи продукти на мъжете – никой няма да си купи жълт бизнес костюм или жълт мерцедес. Жълтото е нестабилен и спонтанен цвят, затова избягвайте да използвате жълто, ако искате да предложите стабилност и безопасност. Светло жълто има тенденция да изчезне в бяло, затова обикновено се нуждае от тъмни цветове, за да го подчертае.

Слабото (мръсно) жълто представлява предпазливост, гниене, болест и ревност.
Светло жълто е свързано с интелект, свежест и радост.

Зелен цвят  Зелено

Зеленото е цветът на природата. Той символизира растежа, хармонията, свежестта и плодородието. Зеленото има силна емоционална кореспонденция с безопасността. Тъмнозеленият също често се свързва с пари.

Зеленото има голяма лечебна сила. Това е най-спокойният цвят за човешкото око; то може да подобри визията. Зеленото предполага стабилност и издръжливост. Понякога зеленото означава липса на опит. В хералдиката зеленото показва растеж и надежда. Зеленото, за разлика от червеното, означава безопасност; това е цветът на свободното преминаване в пътното движение.

Използвайте зелено, за да покажете безопасността, когато рекламирате лекарства и медицински продукти. Зеленото е пряко свързано с природата, така че можете да го използвате, за да популяризирате „зелените“ продукти. По-тъмно зелено обикновено се свързва с пари, финансовия свят, банковото дело и Уол Стрийт.

Тъмнозеленият цвят е свързан с амбиция, алчност и ревност.
Жълто-зеленото може да показва болест, страхливост, раздори и завист.
Аква е свързана с емоционално изцеление и защита.
Маслиновото зелено е традиционният цвят на мира.

Син цвят  Синьо

Синьото е цветът на небето и морето. Често се свързва с дълбочина и стабилност. Той символизира доверие, лоялност, мъдрост, увереност, интелигентност, вяра, истина и небето.

Синьото се счита за полезен цвят за ума и тялото. Той забавя метаболизма на човека и предизвиква успокояващ ефект. Синият цвят е силно свързан със спокойствието и релаксацията. В хералдиката синьото се използва, за да символизира благочестието и искреността.

Можете да използвате синьото, за да популяризирате продукти и услуги, свързани с чистотата (филтри за пречистване на вода, почистващи течности, водка), въздух и небе (авиокомпании, летища, климатици), вода и море (морски пътешествия, минерална вода). За разлика от емоционално топлите цветове като червено, оранжево и жълто; синьото е свързано със съзнанието и интелекта. Използвайте синьо, за да предложите прецизност при популяризиране на високотехнологични продукти.

Синьото е мъжествен цвят; според проучванията то е много добре прието сред мъжете. Тъмно синьото е свързано с дълбочина, експертиза и стабилност; това е предпочитан цвят за корпоративната Америка.

Избягвайте използването на синьо при популяризирането на храната и готвенето, защото синьото потиска апетита. Когато се използва заедно с топли цветове като жълто или червено, синьото може да създаде силно въздействащ, жизнен дизайн; например, синьо-жълто-червено е перфектна цветова схема за супергерой.

Светло синьо се свързва със здраве, изцеление, спокойствие, разбиране и мекота.
Тъмно синьо представлява знание, власт, почтеност и сериозност.

Пурпурен цвят  Лилаво

Лилавото комбинира стабилността на синьото и енергията на червеното. Лилавото се свързва с кралете. То символизира власт, благородство, лукс и амбиция. Носи богатство и екстравагантност. Лилавото е свързано с мъдрост, достойнство, независимост, творчество, мистерия и магия.

Според проучвания, почти 75% от децата в предучилищна възраст предпочитат лилаво до всички други цветове. Лилавото е много рядък цвят в природата; някои смятат, че това е изкуствено.

Светлият лилав е добър избор за женския дизайн. Можете да използвате ярко лилаво при популяризирането на детски продукти.

Светлият лилав предизвиква романтични и носталгични чувства.
Тъмно лилаво предизвиква мрачно и тъжно чувство. Това може да предизвика чувство на неудовлетвореност.

Бял цвят  Бяло

Бялото е свързано със светлина, доброта, невинност, чистота и девственост. Счита се за цвят на съвършенството.

Белият цвят означава безопасност и чистота. За разлика от черното, бялото обикновено има положителна аналогия. Бялото може да представлява успешно начало. В хералдиката бялото изобразява вярата и чистотата.

В рекламата бялото се свързва с прохлада и чистота, защото това е цветът на снега. Можете да използвате бялото, за да предложите простота в високотехнологичните продукти. Бялото е подходящ цвят за благотворителни организации; ангелите обикновено са представени, че носят бели дрехи. Бялото също се свързва с болници, лекари и стерилност, така че можете да използвате белият цвят, за да предложите безопасност при популяризирането на медицински продукти. Бялото често се свързва с хранителни добавки за отслабване, нискомаслени храни и млечни продукти.

Черен цвят  Черно

Черното е свързано със сила, елегантност, формалност, смърт, зло и мистерия.

Черното е мистериозен цвят, свързан със страха и неизвестното (черни дупки). Той обикновено има отрицателно аналогия (черен списък, черен хумор, „черна смърт“). Черното означава сила и власт; тя се счита за много формален, елегантен и престижен цвят (черна вратовръзка, черен мерцедес). В хералдиката черно е символ на скръбта.

Черното придава усещане за перспектива и дълбочина, но черният фон намалява четливостта. Черният костюм или рокля може да ви накара да изглеждате по-тънки. Когато проектирате галерия за изкуство или фотография, можете да използвате черен или сив фон, за да се разграничат другите цветове. Черното контрастира добре с ярки цветове. В комбинация с червен или оранжев – други много мощни цветове – черно дава много агресивна цветова схема.

Независимо дали създавате уеб сайт или проектирате печатни материали, вашият бизнес трябва да се откроява от тълпата (по добър начин). Препоръчваме ви да наемете професионален дизайнер, за да създадете своя уеб сайт или корпоративна идентичност и да му предоставите възможно най-много информация за вашата марка и вашата индустрия.

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!