След като известно време сте отлагали представянето на своя бизнес в уеб пространството, вече сте заделили част от маркетинговия си бюджет за дизайн и разработка на уебсайт и сте решили да предприемете действия, но нямате идея от къде да започнете.

Не знаете как бихте искали да изглежда вашият сайт и какво да е съдържанието му. А когато се заговори за домейн или хостинг, Вие дори не знаете какво е това и къде да го намерите. 

Ако се припознавате в някое от описанията, следващата информация може да Ви бъде много полезна.

Планирането на уебсайта Ви може да отнеме повече време, отколкото предполагате, но крайният резултат си заслужава усилията. В по-дългосрочна перспектива това ще Ви спести не само време, но също така и пари.

Като си направите проучване, изясните си целевия пазар и създадете план за своя уебсайт , преди уеб дизайнерите да започнат същинската работа, Вие ще избегнете евентуални допълнителни плащания, които могат да бъдат породени в процеса на работа от добавяне на допълнителни страници, промяна на съдържание, промяна на дизайн и др.

Ето някои насоки, които да имате предвид при планирането на сайта си:

Определи целите на своя уебсайт

Да намериш пазарната си ниша и да накараш клиентите да купуват от теб е основната цел на твоя уебсайт.

Преди да създадеш уебсайта си, най-важното нещо, което трябва да определиш, е целта на този сайт. За да направиш това, ти трябва да знаеш своя целеви пазар, да знаеш какво търсят твоите потенциални клиенти и как твоята фирма/компания може да реши проблемите им. Също така трябва да бъдеш наясно със своите силни и слаби страни, както и с тези на конкуренцията. Всъщност целите на уебсайта са почти идентични с целите в твоя бизнес план. Ако сега започваш своя бизнес и все още нямаш ясен бизнес план, потърси уебсайтове на компании/фирми, които предлагат подобни на твоите продукти или услуги. Потърси местни конкуренти и сравни предимствата, които ти предлагаш, с описаните от тях предимства.

Разучи сайтовете на конкуренцията

Изпъкни над тълпата и направи нещата по-добре

Какво правят сайтовете на конкуренцията, за да стигнат до целевия си пазар? Какво те правят добре? Какво не правят толкова добре? Какво ти би направил по-добре? Същите правила като в бизнеса приложи и в уебсайта си.

Когато проучваш сайтовете на конкуренцията, обърни внимание на структурата (изгледа), на съдържанието, на функционалността, на цветовата гама и на цялостното излъчване на сайта.

Има ли грабващи вниманието заглавия, подканващи към действие? Има ли големи снимки, привличащи вниманието на посетителя или предоставя повече информация? Има ли някакъв вид взаимодействие с клиентите като форми за регистрация, форми за абонамент, проучвания, видео и др.

Колко потребителски ориентиран е уебсайтът? Лесен ли е за навигация и за намиране на информация?

Огледай да видиш какви страници и раздели съдържа сайта. Кои са ключовите елементи и информацията, която е най-застъпена в съдържанието?
Каква цветова гама и снимков материал използва? Приятна ли е за окото, или е трудно за четене?

Изглежда ли професионално? Предоставя ли много и полезна информация?

Изпъква ли някой от сайтовете на конкурентите ти (в добрия и в лошия смисъл)? Ако ти беше клиент, ще посетиш ли сайта отново и ще те „примами“ ли да купиш продукт или услуга?

Направи си списък със „за“ и „против“ на всеки уебсайт: дизайн, съдържание, полезност. Когато създаваш собствения си уебсайт, ти ще искаш да наблегнеш на добрите страни и да избегнеш лошите примери.

Подготви съдържание за сайта си

Подготовката на съдържанието е решаваща. Да се знае предварително какво съдържание имате намерение да включите в сайта си и колко често то трябва да бъде обновявано, определено ще ви спести време и пари в дългосрочен план.

Ако предлагате услуги и имате намерение само да предоставите основна информация за тях, без да се налага да правите чести обновления, то вие вероятно се нуждаете от статичен уеб сайт и ако някога се наложи да се правят промени, е по-добре да си платите на уеб дизайнера за тях. Ако планирате на давате през сайта си съвети и информация на регулярна база, то вие имате нужда от система за управление на съдържанието (като WordPress например), през която ще можете да добавяте и променяте съдържание самостоятелно и така ще избегнете бъдещи плащания. Ако планирате да продавате продукти онлайн, в зависимост от броя продукти и целевия ви пазар, вие вероятно ще имате нужда от сайт за електронна търговия, който да може да поддържа различни варианти за плащане и доставка.

Да се знае структурата на вашия уеб сайт ще бъде полезно както за разработчика и дизайнера, така и за пишещия съдържанието на страниците. И тъй като вече сте определили целта на вашия уеб сайт, разучили сте сайтовете на конкуренцията, то вече имате визия за това, от какво има нужда вашият сайт. Напишете си списък с раздели, подраздели и страници, които ще ви трябват за постигане на целта.

Като допълнение на началната страница, която е лицето на вашия уеб сайт, приканващо посетителите да разгледат по-подробно, вие бихте могли да добавите раздел „За компанията“. биография на основателя, вашият екип.  Също може да се добави секция с портфолио или галерия, резюме на вашите умения и опит в областта. Това са неща, които вие трябва да опишете като изисквания за изработката на сайта.

Ако продавате продукти, вие вероятно ще имате нужда от раздел за всеки тип продукт или производител, както и индивидуални продуктови страници, също така ще са ви нужни допълнителни информативни страници за Общи условия, Фирмена политика, Доставка, Условия за връщане и т.н. Ако пък предлагате широк кръг от услуги или имате различни целеви пазари, то добре би било да имате отделни раздели за всеки тип услуга или всеки тип пазар.

И накрая, тъй като купуването на вашата стока или услуга е основната цел на вашия сайт, трябва да имате и страни за за контакти, на която ясно да е обозначено как клиентите да се свържат с вас и къде на намерят вашия офис/магазин/

Опиши основните раздели и страници

Организираната структура на вашия сайт помага за използваемостта

По време на етапите на планиране на Вашия уебсайт, е добра идея да си създадете карта на всички страници (или най-малко на всички раздели и подраздели), които планирате да включите. Това ще Ви даде подредена структура, с която да работите и която ще направи по-лесно писането на съдържание и къде да го включите.

Това също ще бъде полезно за вашия уеб дизайнер, когато създава навигацията в сайта Ви. С тази карта той/тя ще бъде сигурен, че всяко нещо, което Вие сте искали е поставено на правилното място.

Създайте картата на сайта, използвайки йерархична структура/списък, от всички секции, подсекции и индивидуални страници, които трябва да се включат. Ако планирате да продавате много продукти и ще се прави онлайн магазин, не е нужно да описвате всеки продукт, но е добре да опишете списък с категориите по ред, в който искате да излизат в менюто Ви.

Напиши кратки резюмета на съдържанието си

Сега, след като имате вече карта на сайта, с всички секции/раздели, които желаете в сайта си, напишете кратки резюмета за всяка една от главните секции/раздели, например основната тема на раздела/категорията/секцията или целите, които искате да постигнете.

Помислете за една или две ключови думи или фрази за всяка една страница. Те ще бъдат използвани в заглавните части на страниците така, че да привлекат вниманието на посетителите и да ги накарат да четат/разглеждат по-задълбочено. Включете тези ключови думи/фрази в своето резюме.

Това не само ще е от помощ при писането на съдържание за всеки раздел (да не говорим, че ще Ви спести и пари, в случай, че наемате външни услуги за писане на съдържание), но ще помогне на Вашия уеб разработчик да разбере по-детайлно целите на сайта ви и по този начин дизайнът ще бъде в унисон със съдържанието.

Търсещите машини ще използват ключовите ви фрази, когато потенциални посетители търсят нещо свързано с бизнеса Ви. Затова мислете ключовите фрази така, както смятате, че един потенциален клиент ще търси. Помислете си за въпросите, на които вашият целеви пазар би искал да си отговори, или какви проблеми иска да му бъдат решени.

Решете, дали искате да има снимки към конкретните текстове и как си представяте, че те ще бъдат позиционирани спрямо текста.

Реши какви снимки или графики ще са ти необходими

Без съмнение във вашия сайт трябва да има снимков материал. Но количеството и типа на снимките може да зависят не само типа услуга или продукт, които предлагате, но също така и от аудиторията, в която се целите. Ако целевият ви пазар по-скоро се влияе от визуалните ефекти, отколкото от тонове текст, то вие ще искате снимките да предават посланието ви и те трябва да бъдат големи и впечатляващи. От друга страна, ако потенциалните ви клиенти обичат да четат отзиви и описания, преди да се решат на покупка, то тогава е препоръчително да ползвате по-малки снимки. Ако пък вашите потенциални клиенти търсят основно през мобилните си телефони или таблети, то тогава количеството снимки не трябва да е голямо, тъй като забавя зареждането на сайта на мобилни устройства.

Бюджетът ви също е решаващ. В зависимост от това, какви снимки ще Ви трябват, може да Ви се наложи да наемете професионален фотограф, които да ви заснеме продуктите, художник, който да ви създаде уникални визуални елементи, а уеб дизайнерът накрая ще комбинира всичко, за да създаде финалния продукт.

Някои въпроси, на които е добре да се обърне внимание:

  • Дизайнът на вашия сайт ще включва ли много графични изображения или искате да бъде изчистен и/или бърз за зареждане?
  • Искате ли фонови изображения, графики в заглавната част и рисувани бутони.
  • Имате ли лого?
  • Как ще бъдат представени картинките, наред със съдържанието на вашата страница ( като отделни снимки, като галерии, като слайдери или анимации)
  • От къде ще си набавите тези картинки или някой ще ви рисува графиките?
  • Ако ще ползвате безплатни картинки – кой ще ги търси – Вие, Вашият дизайнер или и двамата?
  • Ако ви трябват снимки или видео на вашите продукти, кой ще ги направи?

Вашият уеб дизайнер вероятно ще може да ви помогне за нещата, описани по-горе, или най-малкото ще знае кой да ви препоръча за създаването на графичното Ви представяне. При всички случаи вие трябва да си предвидите бюджет и време за създаването им.

Определи какъв тип ще е сайтът ти - статичен, с управление на съдържанието, онлайн магазин

Типът уебсайт, от който се нуждаете, зависи от няколко критерии. Например: Колко често имате намерение да добавяте съдържание в сайта си? Планирате ли да продавате продукти и услуги чрез сайта си? Какъв обем продукти ще продавате? Какви допълнителни функционалности искате в сайта си (блог, и-мейл маркетинг, форум, разписания на събития, многоезичност и др.)?

Ако имате намерение да водите блог, често да добавяте съдържание и дори да продавате продукти и услуги онлайн, един WordPress сайт е идеален. Ако пък планирате да продавате голям обем от продукти, да поддържате няколко начина на плащане и доставяне, да определяте нива на достъп на своите потребители, според различните типове клиенти (на едро, на дребно, доставчици и др.), то тогава сайта би трябвало да се гради върху някоя от платформите за електронна търговия.

Тези неща се разискват в разговор с вашия уеб дизайнер, така че той или тя да може да ви насочи към най-добрата възможност за вашите нужди и бюджет.

Регистрирай си домейн

Домейн  – това е името на сайта ви, което се изписва в браузъра – www.vashatafirma.com

Изборът, как да се казва сайта ви, е изцяло ваша отговорност. Добре е името да е лесно за изписване с латински букви и същевременно да е добре четимо от българската аудитория, ако планирате да работите на българския пазар.

Обикновено домейнът се регистрира на името на физическото или юридическото лице, чиято собственост е сайта.

На нашите клиенти ние предлагаме услугата „Регистрация на домейн“ като част от процеса за изработка на уебсайт, без допълнителни такси за клиента.

Избери си хостинг

Уеб хостингът (от английски: web hosting – буквално уеб или мрежово стопанисване, съхранение) е услуга, която предоставя на физически лица и организации хостинг (съдържане върху сървъри) на уеб страници и друг вид информация: данни, файлове, изображения, видео и пр. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на един или няколко компютъра (сървъри), които имат директен и висококачествен достъп към Интернет.

СИКЛАМ Софтуер предлага интернет хостинг на своите български и чуждестранни клиенти. За момента предлагаме управляван хостинг като част от услугата разработка на уеб страница. Тази хостинг услуга е предназначена да обслужва разработени от нас страници на наши клиенти. Целта е да се гарантира компетентна поддръжка на дадената web страница или приложение, без да е необходимо клиентът да се занимава с несвойствени дейности.

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!