Всички успели  собственици на бизнес разбират значението на марката и бранда. Това е нещо, което е валидно за  всички отрасли, включително транспорта и логистиката. Вашият бизнес се нуждае от разпознаваем имидж, за изграждането на лоялна клиентска база. Всичко това започва с избора и изработката на лого, което хората ще запомнят и лесно ще свържат с вашия бизнес.

Така че, ако сте готови да получите лого за вашата транспортна или логистична фирма, разгледайте следващите пет неща, на които трябва да обърнете внимание, когато измисляте своя дизайн.

Намерете Вашето послание

Логото трябва да бъде повече от обикновен знак с името на вашата компания. То трябва да носи послание към клиентите Ви, така че вашият бизнес да бъде запомнящ се. Помислете за всичко, което искате вашите клиенти да знаят за вашия бизнес и след това се опитайте да включите тези идеи в дизайна.

Ето няколко послания, които да вземете предвид за вашето лого:

 • Бързо време за изпълнение
 • Добро обслужване на клиентите
 • Приятелски и безопасни шофьори за доставка
 • Конкурентни цени

Реален пример от транспортната и логистичната индустрия? FedEx предава съобщението за скорост, като скрива стрелка, насочена вдясно между „e“ и „x“. Това показва, че вашето съобщение може да бъде ефективно, дори ако е фино.

След като разберете посланието, с което искате да представите вашия бизнес, вашето лого трябва да се върти около тези идеи. Например транспортна компания може да предаде бързо време за изпълнение, като използва камион с ивици, които се отделят отзад, за да покажат скорост.

Следвайте тенденциите във вашата индустрия

Ако имате проблеми с измислянето на идеи, потърсете вдъхновение от вашата индустрия. Изследванията ще ви помогнат да видите как изглеждат успешните фирмени лога във вашият бранш. Разбира се, устоявайте на желанието да имитирате. Не искате вашето лого да напомня на хората за вашите конкуренти.

Ето някои често срещани тенденции за логата на логистичните компании:

 • Изображения на камиони
 • Стрелки, показващи движение
 • Червени, сиви, сини и зелени цветови комбинации
 • Удебелена шрифт с малко количество текст

Изберете най-добрите комбинации от цветове

Избраният от вас цвят помага да се предаде посланието на вашата компания и това влияе върху реакциите на клиентите. Има цял дял в психологията за това, как определени цветове карат хората да мислят и да се чувстват и това е нещо, което трябва да имате предвид при избора на цветове за вашето лого и цялостната ви марка.

Ето някои от често срещаните послания, предадени от цветовете:

 • Червено:  сила и енергия
 • Синьо:  спокойно, логично и приятелско
 • Жълто:  вълнение и творчество
 • Зелено:  баланс, мир и екологично съзнание
 • Лилаво:  истина и качество
 • Оранжево:  страстно и удобно
 • Розово:  любов и женственост
 • Кафяво:  надеждно и топло

В транспортната индустрия често срещаните цветове на логото включват синьо, червено, сиво и зелено. Това обаче не е правило, а просто тенденция. Помислете какви цветове биха работили най-добре за логото на вашата компания.

Цветът е важен, но имайте предвид, че логото ви също трябва да изглежда добре в черно и бяло. Не винаги ще можете да печатате в цвят, така че едва ли искате логото ви да бъде изкривено, когато бъде копирано или отпечатано. Освен това помислете как ще изглежда логото на вашата компания, ако цветовете са обърнати. Например какво, ако фонът е черен, а текстът и логото са в бяло?

Вземете под внимание типографията

Типографията (шрифта) обикновено се използва за изобразяване на името на компанията. Не всички лога имат нужда от текст, но определено е добър начин да предадете съобщение, дори ако това е само името на вашата компания. Като цяло, опитайте се да улесните вашата типография. Можете обаче да бъдете по-креативни, ако изобразявате кратки или често срещани думи, които са лесни за разпознаване.

Най-добрият начин да се справите  с типографията за вашето лого, е да изберете съществуващ шрифт, който ви харесва, и след това да го адаптирате, за да отговори на вашите нужди. Покажете на вашия лого дизайнер нещата, които харесвате като шрифт, така че той или тя да знае откъде да започне.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид относно типографията на логото на вашата компания:

 • Просто ли е?
 • Уникално ли е?
 • Съвпада ли с посланието, което искате да предадете?
 • Лесно ли се чете?
 • Лесно ли ще излиза?

Уверете се, че вашето лого е адаптивно и просто

Логото на вашата компания ще бъде поставяно върху всичко – от тениски до билбордове и камиони. Следователно то трябва да изглежда добре, без значение в какъв размер е отпечатано. Възможно е и известно изкривяване, тъй като изображенията се разтягат при отпечатване върху гъвкави материали. Ето защо, ако дизайнът на вашето лого е твърде сложен, може да изглежда странно, когато се използва върху предмети, различни от хартия.

Ако не можете лесно да опишете логото си, то вероятно не е достатъчно адаптивно за дългосрочна употреба. Така че, не се опитвайте да правите твърде много. Ако се съмнявате в даден елемент, оставете го настрана. Обикновено логата се опростяват с течение на времето, когато компаниите осъзнават какво е наистина важно за дизайна на тяхното лого. Ако вземете предвид адаптивността, когато за първи път планирате логото на вашата компания, това ще ви спести време и пари, ако някога решите да ребрендирате.

Проектирането на лого е много повече, от просто да скицирате нещо на хартия и след това да го изпратите на дизайнер, за да стане красиво. Ето защо имате нужда от екип зад вас, който да ви помогне да вземете добри решения за лого. Cyclam Software има опитни дизайнери, които знаят какво работи добре в логистичната и транспортната индустрия.

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!