ПОДДРЪЖКА НА СОФТУЕР:

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ И ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА Я ИМАТЕ?

Поддръжка на софтуер

 

В ежедневната ни работа с кленти твърде често се сблъскваме с неразбиране на понятието софтуерна поддръжка или така наречената при нас Абонаментна поддръжка на софтуер. Въпроси от сорта: „Ама аз нали си купих софтуера веднъж? Защо трябва да ви давам пари и за поддръжка?“ ни накараха да напишем тази статия с конкретни примери и сравнения, които да представят по разбираем начин нашия труд.

Колкото по-сложен е софтуерът, толкова повече поддръжка вероятно ще е необходима, за да се гарантира безпроблемната му употреба в дългосрочен план. Всеки софтуерен продукт е различен и разходите за поддръжка, които ние влагаме често могат да надвишат многократно разходитe му за първоначална разработка.

Какво точно е софтуерната поддръжка?

Преди да започнем по същество, ще Ви цитираме дефиницията на софтуерна поддръжка според най-голямата професионална организация в света на инженерите по електротехника и електроника – IEEE:

„Модификация на софтуерен продукт след първоначално внедряване за коригиране на неизправности, за подобряване на производителността или други атрибути, или за адаптиране на продукта към модифицирана среда.“

Защо поддръжката на софтуер е толкова важна?

Софтуерните инженери, обясняващи ролята на поддръжката, често ще ви кажат да сравните вашия софтуерен продукт с вашия автомобил. Точно както колата ви се нуждае от смяна на маслото, смяна на гумите или евентуално дори поправка на двигателя, вашият софтуерен продукт ще се нуждае от подобни поправки, за да гарантира оптимална работа.

В случая със софтуера, имаме множество фактори, с които се съобразяваме като разработчици и сме отделили ресурси, с които да имаме готовност за справяне с различни ситуации:

  1. Обкръжаващата среда. Това са Операционната система, Антивирусни програми, Технологии за разработка, които често се обновяват независимо едни от други. Това обикновено са действия от трети страни, които в някои случаи могат да причинят сприране на работата на даден софтуер или блокиране на някои негови функции. Ние сме наясно с подобни възможни сценарии и осигуряваме човешки ресурс, който да следи за подобни промени и своевременно да се реагира за поправка в кода на програмите, за да работят те правилно.
  2. Нарастващ обем от данни в софтуера. Когато дълго време се работи с даден софтуер и в него се попълва информация, нормално е размерът на базите данни да се увеличи. Има възможност при събирането и обработването на голям обем от данни, софтуерът да започне да „работи“ по-бавно от обичайното. В тези случаи също имаме предвидена възможност, с подходящи действия от наша страна, да оптимизираме работата на Вашето копие от софтуера.
  3. Операторски грешки. Каквото и да направим като автоматизиран процес в работата със софтуера ни, винаги има човешки фактор! Работещите с програмата са хора и понякога се случва, волно или неволно, да въведат неправилна команда или информация в програмата. Някои грешки са лесно отстраними и могат да се извършат от оператор, който има административни права за достъп. Но има други, за които единствено оторизиран наш представител има достъп за отстраняване. И това е от гледна точка на Вашата сигурност и гаранция за правилна работа на софтуера.
  4. Бъгове. Бъговете са грешки в изпълнимия код на програмата. Като основен наш принцип е, преди да се внедри при клиент, програмата да се тества за неизправности. Но въпреки това има ситуации, които могат да се открият единствено и само в реално работеща среда. И за тези ситуации ние имаме екип, който е на разположение да реагира бързо и своевременно за отстраняването им.
  5. Форсмажорни обстоятелства. Понякога, в следствие на токови удари, наводнения, мълнии, внезапно спиране на захранването, хакерски атаки и много други, компютрите биват компрометирани. Освен че е възможно физически да се повредят хардуерни компоненти, възможно е също да се повредят файлове, които са били използвани в момента на форсмажорното събитие. Например, ако в този момент програмата е била пусната и се случи подобно нещо, файлът с базата данни може да бъде повреден. Като цяло, за базите данни на нашите продукти, ние сме се опитали да постинем висока степен на защита. При подобен род проблеми нашият екип също има готовност да направи всичко възможно за възстановяване на повредената база данни. Основна наша препоръка е да имате архиви на базите си данни, в случай че повредата е от такъв мащаб, че да не може да бъде отстранена.
  6. Нови функционалности в софтуера. Ние разработваме софтуер, който е специализиран за определен тип бизнес. Според нуждите на бизнес моделите ние развиваме софтуера така, че да бъде максимално полезен на тези, които го ползват. Събирайки препоръки и идеи от нашите клиенти, поне ведъж годишно ние правим голям ъпдейт на софтуера. Новите версии на нашият софтуер се получават безплатно в рамките на абонаментната поддръжка.

Това са една значителна, но не напълно изчерпателна част от случаите, които могат да възникнат в процеса на работа и ние, като разработчик на софтуера, имаме за цел да осигурим на нашите клиенти безпроблемна работа в дългосрочен план. Ние работим, за да направим Вашата работа по-лесна.

Осигурили сме капацитет да се справяме с тези проблеми и да има компетени специалисти, към които да се обърнете при нужда. Абонаментът за софтуерна поддръжка е един вид застраховка за това софтуерът ви да работи безпроблемно, но както и при застрахователните услуги – когато Ви се наложи, а вие нямате такава, вече е късно тепърва да се търси решение.

Ние се стараем да ви предоставим тези услуги на конкурентни цени за българския пазар и да изградим с всеки клиент връзка на взаимно доверие.

Сподели ме!

Ако това, което прочете ти е харесало, сподели го с приятели!